B

enieuwd hoe EMDRlab tot stand is gekomen? Lees hieronder in een interview met Sandy hoe zij vanuit haar eigen ervaringen in haar EMDR-praktijk op het idee kwam voor een ‘optimale EMDR-applicatie’.

Hoe is het idee voor EMDRlab ontstaan?

Sinds de komst van Covid-19 stapten therapeuten massaal over naar beeldbellen. Ik moest zelf een drempel over, want ik dacht eigenlijk al jarenlang dat online therapie niet bij me zou passen. Ik ging er vanuit dat het een echte verbinding met een cliënt in de weg zou staan. En dat was juist een belangrijke reden waarom ik psycholoog ben geworden: in verbinding met anderen uitzoeken wat er speelt en waar het wellicht beter kan. Noodgedwongen moest ook ik de overstap maken. Ik heb een EMDR-praktijk, doe dagelijks EMDR en dus moest ook EMDR-behandeling online gaan plaatsvinden. Dat deed ik eerst nog wat onwennig met handbewegingen voor een beeldscherm. Het leek net zo effectief, maar voor mij als behandelaar nogal bewerkelijk. Het leverde me een lamme arm op en schouderpijn zo voor een scherm. Het positieve was dat ik algauw merkte dat de verbinding en het contact met cliënten ook online goed tot stand kwam. Misschien nog wel beter, nu ik ook een kijkje kreeg in de eigen omgeving van een cliënt. Even later ontdekte ik dat er EMDR-tools bestaan die voornamelijk bestaan uit een bewegend balletje en piepjes die je erbij kan inzetten. Het werkte beter, maar nog niet optimaal voor mij. Ik miste de mogelijkheden voor meer stimulatie van de cliënt bij ernstigere problematiek. Ik begon te denken aan een EMDR-applicatie, precies zoals ik ‘m zou willen, die volledig aansluit bij mijn werkwijze zoals ik die ken in mijn praktijk.

Waarom is meer stimulatie bij ernstigere problematiek zo belangrijk?

Cliënten met ernstigere problematiek zoals (complexe) PTSS ervaren vaak intrusieve herbelevingen, in de vorm van heftige gevoelens en/of beelden. De spanningen zijn zo fors, dat het lastiger is de aandacht van de cliënt voldoende te laten richten op de afleidingstaken, bijvoorbeeld het bewegende balletje op het scherm. Er gaat dan dus nog veel aandacht naar de herbelevingen waardoor de emotionele lading onvoldoende afneemt. Je hebt dan meerdere vormen van afleiding, of stimulatie, nodig om de aandacht van de cliënt te ‘vangen’, waardoor de spanningen kunnen gaan afnemen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat meerdere vormen van afleiding, dat noemen we ‘modaliteit-specifieke stimulatie’, zorgen voor een effectieve daling van de ervaren spanning.

Er zijn al meerdere applicaties, wat voegt EMDRlab eigenlijk nog toe?

Binnen mijn praktijk zie ik cliënten met erg uiteenlopende problematiek, dus ook ernstigere problematiek zoals complexe PTSS. Zoals ik al zei, is het kunnen bieden van verschillende soorten afleidingstaken heel belangrijk. Zeker vanwege de fysieke afstand bij beeldbellen, voel ik daar des te meer de noodzaak toe. Je wilt als therapeut het contact met je cliënt niet verliezen. Zo kan tactiele stimulatie heel belangrijk zijn om cliënten in het hier en nu te houden en om te voorkomen dat ze volledig opgaan in een herbeleving. Normaal gesproken, in de behandelkamer, kan je dan de veelgebruikte pulsators inzetten uit de EMDR-kit. Ik wilde ook een digitale vervanger voor die tactiele stimulatie. Het doel werd dus een tool die alle vormen van afleiding integreert en ook nog eens heel eenvoudig is in het gebruik. Voor mij is dat gelukt. Ik verwacht dat deze EMDR-applicatie ook andere therapeuten en hun cliënten goed kan ondersteunen in online EMDR-behandeling.

Waarom kies je er niet voor de handbewegingen te blijven gebruiken?

Eenmaal gewend aan de online EMDR-applicatie wil ik eigenlijk niet meer terug naar de handbewegingen. Het voelt wat achterhaald, en ik besef me ook nu pas hoe hard dat eigenlijk werken is als therapeut. En dan ook nog rekensommen bedenken. Ik heb dus gemerkt dat het ook veel gemakkelijker kan. Nu kan ik me eigenlijk nauwelijks nog voorstellen dat ik het zo lang met handbewegingen gedaan heb.

Maar niet iedereen zal therapie willen volgen via videobellen, hoe ga je daarmee om?

Het fijne aan de applicatie is dat ik er ook in mijn praktijk mee kan werken. Dus ik zie cliënten ook weer in mijn behandelkamer. Cliënten nemen plaats achter een beeldscherm met koptelefoon tijdens een EMDR-sessie. Zo kunnen we toch voldoende afstand houden van elkaar, maar hebben we wel het ‘echte contact’. Ik krijg alleen maar positieve reacties van cliënten. Ik hoor bijvoorbeeld veel dat spanningen sneller zakken, doordat er zo gemakkelijk meer afleidingstaken kunnen worden toegevoegd.