Werk jij als verwijzer of therapeut met zwangere vrouwen of vrouwen die net moeder zijn geworden? Dan is dit recente overzicht van de Special Interest Group Zwangerschap en Geboorte, onderdeel van Vereniging EMDR Nederland, een ‘must-have’.

In de factsheet is de meest up-to-date wetenschappelijke informatie over bevallingsgerelateerde PTSS-klachten verzameld en vertaald naar heldere informatie voor verwijzers. Wist je bijvoorbeeld dat van alle vrouwen 10-20% de bevalling als traumatisch heeft ervaren? En dat ook bij vrouwen die niet aan alle kenmerken van een PTSS voldoen, behandeling noodzakelijk kan zijn? De klachten kunnen een gezonde moeder-kindrelatie in de weg staan of leiden tot een negatief zelfbeeld bij de moeder.

De factsheet biedt een mooi overzicht van de risico’s, comorbiditeit, prevalentie, preventie en tips bij doorverwijzing. Met deze factsheet hoopt de VEN EMDR als behandelwijze voor PTSS-klachten meer onder de aandacht te brengen bij o.a. artsen, huisartsen, verloskundigen en medisch maatschappelijk werkers. Er wordt gewerkt aan factsheets over andere soorten klachten waar EMDR-behandelingen uitkomst kunnen bieden.

Download hier de factsheet EMDR bij bevallingsgerelateerde PTSS(-klachten) en lees er meer over op de website van Vereniging EMDR Nederland.